Новини компанії & Блог

Breadcrumbs

Харчові відходи – це світова проблема, вагою майже 1 млрд тонн на рік. Фактично третина вироблених людством продуктів опиняється на смітнику.

Eco-friendly харчування: як змінити свої звички на користь для довкілля

Виготовлення продуктів харчування доволі клопіткий процес, який безпосередньо впливає на навколишнє середовище. Дослідження показали, що:

  • 10% викидів вуглецю спричинені розкладанням харчових відходів;
  • 13% парникових газів зумовлені переробкою, транспортуванням та утилізацією викинутої їжі;
  • 26% викидів парникових газів спричинені розведенням тварин і рослин, а також їх утриманням;
  • 78% забруднення океану та водойм спричинені відходами від харчового виробництва;

а за статистикою близько третини придбаних продуктів не використовується взагалі і по закінченню допустимого терміну споживання відправляється на смітник.

У світі активно набирає обертів практика, коли на законодавчому рівні держава зобов’язує власників магазинів усі придатні до їжі продукти харчування (на межі терміну придатності) передавати до продовольчих банків або благодійних організацій до того, як вони зіпсуються.

10 перших кроків

Якщо ви навчитесь вміло планувати свої покупки, то, як мінімум, три позитивні аспекти з’являться у вашому житті: здорове різноманітне меню, зменшення відходів та суттєва економія коштів. Пропонуємо Вам ознайомитись із порадами світових експертів про те, як ефективно та з користю для себе і довкілля планувати свої покупки.

1 Не забувайте про їжу

Експерти рекомендують час від часу переглядати асортимент вашого холодильника, перевіряти терміни придатності продуктів тощо, щоб уникати ситуацій, коли їжа просто відправляється у смітник.

2 Потурбуйтесь про те, як і де зберігаються ваші продукти

Виділіть полицю для сирих продуктів та окрему полицю для уже приготованих страв. Овочі та фрукти зберігайте окремо від інших продуктів. Так вони збережуть свою свіжість та смак на довше.

3 Робіть списки

Перед походом у супермаркет чи на ринок робіть списки необхідних вам продуктів, щоб вберегти себе від спонтанних покупок.

4 Не ходіть по покупки голодними

У такому випадку ви ризикуєте придбати надлишкові продукти, адже про покупки буде думати ваш шлунок, а треба, щоб мозок.

5 Не купуйте більше, аніж потрібно чи планували

Експерти рекомендують не купувати декілька однакових товарів без потреби чи вестись на спокусливі знижки. 

6 Не забувайте про морозильну камеру

Коли маєте їжу, що залишилась чи продукти, які швидко псуються, то можете заморозити їх. Там вони зберігатимуться значно довше і ви у будь-який момент зможете їх розігріти.

7 Комбінуйте рецепти

Плануйте, що ви зможете приготувати із залишків м’яса, овочів, чи може у вас залишився гарнір, які ви гармонійно поєднаєте для наступного прийому їжі.

8 Купуйте “некрасиві” чи “поодинокі” продукти

Ігнорування продуктів, які трохи десь пошкоджені чи просто є останніми, спричиняє утворення відходів. Десь на прилавках вашого порятунку чекає самотній банан.

9 Вживайте сезонні продукти

Сезонні продукти є значно дешевшими та вимагають менше енергії для виробництва, а тому є кращими для довкілля.

10 Обирайте органічні продукти

Для вирощування органічних продуктів використовується менше пестицидів та добрив. Підтримуйте господарства та компанії, які турбуються про природу.